Jan Wolkers!

Biografisch Genootschap, donderdag 19 april

photos/wolkers-litteken-kopie.png
photos/achtertuinjanwolkers9.jpg


Onno Blom heeft er 10 jaar gewerkt; de biografie van Jan Wolkers. Het leest makkelijk, Blom vermengt dagboekfragmenten en romanpassages, plaatst ze in historisch perspectief. Voor bronnenvreters een ware uitdaging!


Jan is van Nederland! En Jan maakte Nederland in de jaren zestig zeker onstuimiger en onburgerlijker! Zijn boeken - Kort Amerikaans, Teriug naar Oestgeest, Een roos van vlees, Turks fruit - zijn wereldwijd verkocht. Wie heeft niet Paul Verhoven's iconische beelden van Monique van der Ven & Rutger Hauer in de verfilming van Turks Fruit in het geheugen, naakt zich stortend op bed en ziek met haar luikje in het hoofd? Met 3,3 miljoen bezoekers de succesvolste Nederlandse film aller tijden!


In de eerste plaats was ie beeldhouwer, volgens zichzelf. Niet zo zeer schrijver, zo weigerde ie in de jaren tachtig de Constatijn Huygensprijs en P.C.Hooftprijs. Zijn afkeer van godsdienst & God uitte die ook in een onbezonnen, rebels, obessief en zinnelijk leven. Hij leefde erop los! Hij viel op jonge meisjes, talloze! Zijn laatste vrouw Karina diende zich op haar 16e bij hem aan, met haar gaat ie op Texel wonen en krijgt ie een tweeling.


De dood van zijn broer Gerrit en dochtertje Eva lieten hem zijn leven lang niet meer los. Daar komt de titel van de biografie vandaan: het leverkleurig litteken op zijn linkerslaap tekende hem. hij had een stigma, dat ie niet deugde, een Kaïnsteken. De dode broer was het bewijs daarvan.


Op bijna 82 jarige leeftijd overlijdt hij aan leverfalen, zijn as ligt begraven onder de tulpenboom in zijn tuin.


Wij gaan het allemaal lezen!

Over het Biografisch Genootschap.

Het Biografisch Genootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!


Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump en Clare Lennart. .

PROGRAMMA

DONDERDAG 19 APRIL € 5,00

Binnenloop 19.30 uur. Start 20 uur. Koffie / thee / borrel / hapjes zijn inbegrepen.

Spelregels Biografisch Genootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: januari, april/mei en september

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, verkiezing via FB, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 30 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon, 5 euro pp hapjes/drankjes per avond

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: betalen dan een kennismakingskeertje 5 euro. Daarna de coulantie tot lidmaatschap!

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!