Annie MG Schmidt

Biografisch Leesgenootschap, donderdag 3 juni

photos/annie-mg.png
photos/annie-mg-schmidt-2.jpg


20-5-1911 tot 21-5-1995.

Wereldberoemd in Europa. Via de Annie MG Schmidt prijs voor het beste theaterlied leeft deze Grande dame van de lichte muze voort. Vele boeken, versjes, toneelstukken, musicals en televisie- en radio-programma's maake zij die altijd in haar hart 8 jaar is gebleven!


Dochter van een dominee en voormalig onderwijzeres in het Zeeuwse Kapelle. De andere kinderen in het dorp vonden haar een beetje raar want ze sprak geen Zeeuws en was stads gekleed. Ze was erg op zichzelf en speelde bijna nooit buiten. Een boekenwurm, die zich langzamerhand ontplooide en op de HBS verandert van een zoet kind in een recalcitrante jongedame die vaak spijbelt. De jaren twintig zijn voor haar de tijd van de ‘echte seksuele revolutie’.


Vele beroepspogingen verder eindigt ze in bibliotheek, daar vond ze het heerlijk. Na WOII werkt ze bij het Parool. Ze is al bekend als schrijfster dan. Haar directe taalgebruik en ongecompliceerde manier van schrijven, de ironie, de eigenzinnigheid en haar gevoel voor humor en absurditeit worden door velen herkend. " Al haar teksten, of ze nu bedoeld zijn voor kinderen, volwassenen, radio of cabaret, hebben die relativerende, ironiserende en daardoor vrijmakende visie op mens en maatschappij. Op speelse wijze neemt zij het op voor de zwakken of verdrukten (kinderen, vrouwen, de gewone man/vrouw, dieren). En veelvuldig klinkt in haar werk het verlangen naar vrijheid en ongebondenheid dat vooral in haar verbeelding gerealiseerd lijkt te worden. Alles wat vals is – fatsoen, regeltjes, autoriteiten – bekijkt zij met scepsis.


Ze kent alles en iedereen in Nederland: Wim Ibo, Cor Lemaire, Harry Bannick, Simon Carmiggelt, Hetty Blok etc. In haar priveleven is ze uiteindelijk 34 jaar met Dick van Duyn geweest, waarvan zoon Flip. Dick sterft in 1981, Annie in 1995, beiden een zelf gekozen dood.



Prijzen: 1957 · Het Beste Kinderboek voor Wiplala / 1964 · Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar gehele oeuvre / 1971 · Zilveren Griffel voor Minoes / 1972 · Zilveren Griffel voor Pluk van de Petteflet / 1974 · Edmond Hustinxprijs voor haar gehele toneeloeuvre / 1981 · Gouden Griffel voor Otje / 1981 · Cestoda-prijs / 1987 · Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre / 1988 · Hans Christian Andersenprijs / 1988 · Publieksprijs voor het Nederlandse Boek voor haar gedichten en verzen / 1991 · Publieksprijs voor het Nederlandse Boek voor haar kinder- en jeugdboeken. Postuum: 1996 · Venz-Kinderboekenprijs voor Beestenboel / 2005 · Prijs van de Nederlandse Kinderjury (6-9 jaar) voor Pluk redt de dieren / 2008 · John Kraaijkamp Musical Award voor haar gehele oeuvre.

Over het Biografisch Leesgenootschap.

Het Biografisch Leesgenootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!



Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier, Dirk Hannema, Ramses Shaffy, Susan Sontag, Johan van Oldenbarnevelt, James Baldwin en Richard Wagner.

PROGRAMMA

DONDERDAG 3 JUNI € 5,00

Coronaproof: niet meer dan 9 pp in de Koopmanskamer! Binnenloop 19.30 uur, start 20 uur!


Spelregels Biografisch Leesgenootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: herfst / winter, winter / lente, lente / zomer

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 40 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: 5 euro per keer voor eenmalig bezoek

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!