biografisch genootschap

Hella Haase, dinsdag 5 juli

photos/hella-haase.jpg
photos/hella-haasse-nogmaals.jpg

We lezen: Leven in de verbeelding van Aleid Truijens.


Hella is geboren in 1918 te Batavia. Dan brengt ze in 1920/21 de kleuterschool door in Nederland. En dan wederom van 1924-1928 omdat haar moeder in Davos lag te kuren. Ze woont bij oma en in een kinderpension. Die onthechtingen zorgden voor een getroubleerde jeugd, een goudmijn voor schrijvers. Uit dat gebrekkige contact verklaarde Haasse zelf haar grote behoefte om in haar werk emoties te projecteren in levens van anderen.


In 1938 terug naar NL met in 39 een poeziedebuut. In 41 stopt ze met de Amsterdamse toneelschool. Daarna sluit ze zich aan bij Centraal Toneel (Cees Laseur) en later werd dit de Kulturkammer-kwestie. In de oorlog in 44 trouwt ze met jurist Jan van Lelyveld. Ze krijgen 3 dochters tussen 44 en 51, eentje overlijdt in 47.


In 48 breekt ze door met Oeroeg. Daarna volgen vele, vele teksten. Schrijven was voor haar een vlucht uit de werkelijkheid. Ze zette haar problemen (ook in haar huwelijk) om in literatuur. Dat werd niet door het thuisfront gewaardeerd. Een dochter: "hoe pijnlijk het voor hem was dat ze hem fileerde in haar werk, besefte ze niet. Ze loste thuis de problemen niet op, ze schoof ze door naar een boek. Dat kan niet, vind ik. Je kunt niet met je problemen experimenteren in een roman, terwijl je het er in het echte leven bij laat zitten." Afzijdigheid is een wezenstrek van Haasse: observeren in plaats van deelnemen.


Haasse werd overladen met eerbewijzen en een eredoctoraat, culminerend in 2004 in de Prijs der Nederlandse Letteren. Bij de uitreiking vertrouwde koningin Beatrix de toehoorders toe dat zij op vakantie altijd eerst ‘de nieuwe Haasse’ las.


We gaan deze levensloop - die eindigde op 93 jarige leeftijd in 2011 te Amsterdam - onderzoeken.

Over het Biografisch Leesgenootschap.

Het Biografisch Leesgenootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!



Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier, Dirk Hannema, Ramses Shaffy, Susan Sontag, Johan van Oldenbarnevelt, James Baldwin, Richard Wagner, Annie M.G. Schmidt, Marguerite Duras, Frederico Garcia Lorca en Erasmus.

PROGRAMMA

DINSDAG 5 JULI € 5,00

Bij Jan-Dirk aan het water in Giessendam!

Binnenloop 19.30 uur, start 20 uur!


Spelregels Biografisch Leesgenootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: herfst / winter, winter / lente, lente / zomer

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 40 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: 5 euro per keer voor eenmalig bezoek

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!