das Englandspiel

Jaap Kooimans over WOII spionage, maandag 21 mei

photos/1521052397_englandspeil4.jpg
photos/englandspiel-3.jpg
photos/englandspielmonumentindenhaag.jpg


Het Englandspiel is een spionage affaire die aan honderden Nederlandse verzetstrijders het leven heeft gekost. Het speelt zich af in de 2e wereldoorlog in de periode 1942-1944. Het Englandspiel is de naam van een kat-en-muis-spel tussen de Britse geheime dienst SOE in Londen en de Duitse contraspionagediensten Sicherheits Dienst en de Abwehr. Vrijwel alle geheimagenten vielen na dropping direct in Duitse handen. De Nazi’s gebruikten de zendcodes van deze agenten om (valse) informatie te sturen naar Londen. Op deze wijze werden, óók met behulp van Nederlandse verraders, honderden verzetsstrijders gearresteerd en om het leven gebracht.


2018 is uitgeroepen tot het jaar van het verzet! Aangezien de Britse archieven tot 2045 gesloten blijven is tot op de dag van vandaag niet precies duidelijk waarom een en ander zo is misgelopen met zulke fatale gevolgen. De lezing bevat de historische context, het verloop van de operatie met blik op Engelse en Duitse inzet en een aantal theorieën over het hoe-en-waarom.


De lezing is een power point presentatie en bevat talloze historische foto’s. Reeds 35-maal gehouden voor diverse serviceclubs (Rotary, Lions- en Probus), op de van Genth kazerne Rotterdam voor enkele officiersverenigingen en andere belangstellenden. De publiekswaardering is hoog! De lezing wordt als zeer interessant gekwalificeerd!

Jaap Kooimans (1960), nadere introductie.

Al enkele jaren bezig met studie naar 2e Wereldoorlog, met accent op spionage, Englandspiel, behandeling krijgsgevangenen en officierskamp Colditz. Bezig met schrijven van een boek over het Englandspiel.

Heeft een boek geschreven over de succesvolle televisieserie Floris uit 1969 (scenario: Gerard Soeteman, regie: Paul Verhoeven en acteurs Rutger Hauer als ridder Floris Jos Bergman als Sindala), Dit boek wordt uitgegeven bij uitgeverij Dato/Lecturis (Eindhoven/Amsterdam) en verschijnt september 2018.

Lid van de Rotary club Rhoon-Barendrecht. Ondernemer investeerder. Actief in diverse besturen (o.a. Gemeenschapsfonds Albrandswaard, Stichting Klassiek in Rhoon, Kolibrie telefoontherapie etc.). In 2000 een eigen bedrijf High Care Detachering, detacheringsbureau voor hoger gezondheidszorgpersoneel (operatie- en intensive care personeel en medisch specialisten) opgezet en in 2010 verkocht aan investeringsmaatschappij.

Opleiding: HBO Hogeschool Rotterdam personeel & arbeid, Katholieke universiteit Tilburg Personeelswetenschappen en Erasmus Universiteit, maatschappij geschiedenis.

PROGRAMMA

MAANDAG 21 MEI € 10,00

Inloop 15.30 uur met koffie / thee / koekjes.

Lezing start om 16 uur.

Halverwege een informele pauze.

Na afloop hapjes en 1 glas wijn van de Rotterdamse Salon.

Andere consumpties zijn daarna tegen betaling verkrijgbaar.