Erasmus dwarsdenker

Biografisch Leesgenootschap, donderdag 17 maart

photos/erasmus.jpg
photos/erasmus-2.jpg


We lezen: Erasmus, dwarsdenker.

Hij leefde van 28/10/1466 – 12/7/1536, gewoon bijna 70 geworden in die Middeleeuwse tijd! Nu was Geert Geerts (zegt men) al een bijzonder mens: de start als een onwettig kind van een priester en een huishoudster in een streng religeuze maatschappij is geen pretje (ze hadden overigens al een zoon, dus het was zeker geen one night stand).


Het moet een bijzonder, veelzijdig kind geweest zijn: lessen in Gouda, muziek in Utrecht, de beste school in Deventer met veel Latijn, Grieks als een van de eersten in 1483, inspirator Rudolf Agricola de grondlegger van humanisme ontmoet,... Dan in 1487 treedt ie toe in het kloosterleven in Gouda en bemoeit zich met de verhouding tussen profane literatuur en christelijke vroomheid. Hij stoorde zich toen al aan alle pietluttigheden.

Na Utrecht verdwijnt ie naar Kamerijk, vanwege zijn gezondheid behoefde hij minder religieuze verplichtingen............en dan Parijs, Engeland, Parijs, Italie, Bazel, Antwerpen, Brugge, Leuven, Mechelen, Anderlecht, wederom Bazel, Breisgau (Du) en alwaar hij in Bazel sterft. Een kosmopoliet kan alleen bedenken "de hele wereld is je vaderland".


Een bereisd en belezen mens, doordacht gaat het hem over vrijheid en vrede. Relativerend, humor, tolerant, vrije ideeen over wetenschap en ideeen, wars van rituelen, verdraagzaam, gezond verstand etc. Kortom iemand die we ook in de 21e eeuw kunnen waarderen. Hij is al een kleine 600 jaar inspiratiebron voor het sleutelen aan de reductie voor de angst van het andere........


Nu: tussen 2004 en 2020 zijn alle 3141 bekende brieven van en aan Erasmus vertaald naar het Nederlands en Engels en in 22 delen uitgegeven door de Rotterdamse uitgeverij Ad Donker, ook te zien in de Vaticaanse bibliotheek. Op 28 oktober wordt jaarlijks de geboortedag van Erasmus in Rotterdam gevierd, Lof der Zotheid elke eerste dag van april en zijn sterfdatum op 11 juli met de 'Nacht van Erasmus'. In 2010 is het 'Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam' opgericht. In 2016 is op ter markering van de plaats van zijn geboortehuis op het Grote Kerkplein het Erasmusmonument. Rotterdam claimt behoorlijk die eerste 4 levensjaren van Erasmus! Dat komt omdat ie ondertekende met Roterodamus!

Over het Biografisch Leesgenootschap.

Het Biografisch Leesgenootschap is een open gezelschap en richt zich op (auto)biografische literatuur van beroemde en/of beruchte personen. De belangstelling van de leden is literair, historisch of psychologisch van aard; of natuurlijk een combinatie. Een ieder die het leuk vindt, kan meedoen, u bent welkom!



Gelezen in de boekenkast staan inmiddels: Gerard Reve, Willem Elsschot, Knut Hamsun, Arthur Schopenhauer, Einstein, Steven Jobs, Emilie & Voltaire, Neil Amstrong, Helene Kröller-Müller, Diaghilev, Louise Colet, Herman Heijermans , Nemesis/Kennedy-story, Willem de Kooning, Simone de Beauvoir, Christoffel Plantijn, Carl Jung, WF Hermans, Hannah Arendt, Stalin, Eleanore Roosevelt, Boudewijn Buch, Alistair Crowley, Donald Trump, Clare Lennart, Jan Wolkers, Peggy Guggenheim, Mohammed Ali, Andreas Burnier, Dirk Hannema, Ramses Shaffy, Susan Sontag, Johan van Oldenbarnevelt, James Baldwin, Richard Wagner, Annie M.G. Schmidt, Marguerite Duras en Frederico Garcia Lorca.

PROGRAMMA

DONDERDAG 17 MAART € 5,00

Coronaproof in de Koopmanskamer! Binnenloop 19.30 uur, start 20 uur!


Spelregels Biografisch Leesgenootschap:

1. leest 3 boeken per jaar: herfst / winter, winter / lente, lente / zomer

2. per opbod kiezen de leden welk nieuw boek, alleen leden kunnen stemmen

3. vaste locatie = Rotterdamse Salon, datum volgende biografie wordt in overleg vast gesteld

4. lidmaatschap voor 1 jaar = 40 euro plus 6% BTW, rekening via de Rotterdamse Salon

5. losse inschrijvingen zijn mogelijk: 5 euro per keer voor eenmalig bezoek

6. aanvullingen als bezoeken aan musea, uitnodigen biograaf: allemaal mogelijk!