Antidote

het dictatorvirus, zondag 27 mei

photos/dictatorvirus.jpg
photos/1520870437_frank-2.jpg
photos/1520870443_henk-elenga.jpg
photos/1522422960_logo-rotterdam.png

Gedachten produceren ideeën! Daarom organiseren we in het 18e eeuwse Koopmanshuis een serie 21e eeuwse Rotterdamse Salongesprekken met twee tegenspelers over visies.


Verschillende zienswijzen doen groeien en veranderen. Ambivalentie als noodzakelijke levensbeschouwing. Tegenpolen zijn er niet voor niets! Salongesprekken met een fijne mix van constructief kritisch, politiek, cultureel, psychologisch, filosofisch, eigentijds, reflectief en oog voor humor. Het hoofd uit het zand! Met tegenstellingen en parodie gaan we tobberigheid en fanatisme te lijf, waarbij we ideeën en standpunten formuleren, maar ook twijfels en nuances. De geest een antidote geven voor dat vastlopen in de soms harde werkelijkheid.


In de serie Salongesprekken met twee mooie antagonistische meningen komen beide zijden van het spectrum aan de orde. Niet als tegenstanders, maar meer als luchtgevers aan het fantasierijke debat, scherpslijpend, objectief feitelijk, de tijdsgeest aansprekend, soms emotioneel in de luren leggend, altijd een relativerend vermogen waarin esprit alle kans krijgt. Een verkwikkend gespreksmodel waarin meningen een prachtige tango dansen. In dialoog met respect. De winst? Een vrijdenkend brein.


Met dicators aan de macht in Rusland, Turkije, China, Egypte en de Filipijnen en wellicht nu ook in de Verenigde Staten is het een kunst en kunde om dit type leiders beter te begrijpen!Kijk voor de mannenreeks Antidote ook:

aloude koeien Noord Zuid / Gilbert van Drunen & Teun de Booij zondag 1 juli

Rotterdam de NY-ste stad van Europa / Luuk de Boer & Jack Kerklaan zondag 21 oktober


De gemeente Rotterdam maakt dit mogelijk.

Antagonist Frank Schaper heeft recent een boek over het dictatorvirus geschreven! De dictator weet subtiel de oppositie uit te schakelen, de lastigen de mond te snoeren en vertoont subliem pestgedrag met instanties. De kracht én de zwakte van dictators is, dat ze een pact hebben gesloten met de wanhoop van het volk. Geopend wordt de dictatoriale trukendoos om de onafhankelijkheid en democratie stelselmatig met voeten te treden.


Protagonist Henk Elenga, kunstenaar, enfant terrible, publiceert De Henk en oefent subtiel het machtswoord uit! Henk laat zich niet zo snel het zwijgen opleggen. Is een vrijdenker. De kosten en risico’s van openlijk geweld zijn hoog, dat gaat 21e eeuws via achterkamers en virtuele kanalen. Op weg naar een virtuele alleenheerschappij is het motto. Op 4 april verschijnt zijn boek Hard Werken.

PROGRAMMA

ZONDAG 27 MEI € 10,00

Bewust is er voor 3 maal een zondagochtend om 11 uur gekozen. Rotterdam komt dan tot leven. Bij binnenkomst is er een High Coffee! Even de tijd nemen voor fairtrade koffie met koffielekkernijen die synchroniseren met het thema.


Voor de nazit een Proseccootje met lichte sandwiches. Verkwikkende gesprekken met de bezoekers en sprekers, voor tijdens en na afloop! Alle receptoren – zoet, umami, zuur, zout, misschien ook bitter, komen (mentaal) aan de orde! En tegen 13 uur gaan de bezoekers door met hun weekend.